top of page

10 redenen waarom een dankbare houding winst oplevert voor jezelf.

Als we procentueel zouden uitrekenen hoeveel van onze gedachten dit thema dragen, dan wed ik dat het resultaat erg pover zal zijn. Nochtans zijn er op een ganse dag zoveel dingen waarvoor men dankbaar zou kunnen. Voor de ouders, partner, kinderen, familieleden, vrienden… Voor de bakker, al vroeg in de ochtend aan de slag, om ons brood te bakken. Voor de boer die graan teelt en oogst. Voorde mensen van de elektriciteitsmaatschappij die ervoor zorgen dat onze woning continu van elektriciteit voorzien wordt en al de luxe dat dit met zich brengt. Voor wetenschappers die het niet nalaten te blijven zoeken naar het begrijpen van ziektes enz.



Mensen hebben duizenden gedachten per dag. Men beweert dat 80 % hiervan negatief is. Daarom is het belangrijk te leren kiezen/beslissen welke van die gedachten ons hoofd vullen met aandacht. Gedachten over boosheid, jaloezie, wrevel, vijandigheid, klagen… kunnen ons hoofd helemaal in beslag nemen. ‘Een hoofd dat barst’ bij wijze van spreken. Hierop zou ons lichaam kunnen reageren met een signaal: hoofdpijn bijvoorbeeld. Van gedachten met als thema dankbaarheid schijnt ons hoofd een overvloed aan te kunnen. Welke impact zou dit op ons lichaam hebben?

10 redenen waarom een dankbare houding winst is voor jezelf.

1. Dankbaarheid vereenvoudigt het menselijke bestaan. Het doet de soms onophoudelijke maalstroom van dwangmatige gedachten milderen. Het verschaft gedachten die aangenaam en liefdevol zijn. Hierdoor wordt stress gereduceerd. Het levert een positief effect aan lichaam én geest. Men is minder vatbaar voor ziektes.

2. Het verhoogt je geluksgevoelens, dus meer contentement.

3. Je leert meer begrip, mededogen en empathie aan de dag leggen voor het verhaal van de ander.

4. Het levert een grote bijdrage aan een gevoel van tevredenheid. Tevreden zijn met alles wat er is (en ook met dat wat er niet is).

5. Het vergemakkelijkt de acceptatie van de dingen die zich in het leven manifesteren, vooral de minder fraaie kanten van ons bestaan dan.

6. Een dankbare houding biedt een tegengewicht voor zeuren, klagen, zelfbeklag…

7. Het bouwt niet alleen jezelf op maar ook de personen waar je dankbaarheid aan betuigt. Je ondersteunt de ontvanger. ‘Ik ben dankbaar dat je mijn huis gepoetst hebt.’

8. Het helpt om de pijn van het afscheid nemen te verzachten. ‘Ik ben blij dat ik je mocht ontmoeten, een stukje met je mee mocht lopen in het leven, iets van je mocht leren.’

9. Een dankbare houding brengt je bij je ware zelf, bij eigenliefde, daar waar het goed is om te vertoeven.

10. Het inspireert anderen om deze kwaliteit ook te gaan gebruiken wat uiteindelijk bijdraagt aan een vrede- en liefdevollere wereld

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page