top of page

Jezelf zien in de ander: wat en hoe?

Bijgewerkt op: 27 aug. 2018

Jezelf zien in de ander, wat is dat en hoe doe je dat?


‘Dat was een serieuze spiegel voor mij’, hoor je wel eens zeggen. Maar wat wordt hiermee bedoeld? Wat is dat ‘jezelf in de spiegel’ zien? Het betekent dat in het contact met de ander iets van je eigen mens-zijn zichtbaar wordt. De ander laat dus ‘iets’ van onszelf zien. Het is ‘alsof’ we naar ons eigen spiegelbeeld kijken. Wie actief zijn ‘spiegels’ gaat lezen, doet aan ‘spiegelogie’, zoals ik dat noem.


Hoe ik ermee aan de slag ben gegaan… Ergens, onderweg in mijn leven, ontmoette ik iemand die me haarfijn kon uitleggen hoe spiegelogie werkt. Het prikkelde en intrigeerde me. Er was een groot verlangen om me dit eigen maken. Ik ging het onmiddellijk in mijn leven toepassen… Met vallen en opstaan… In het begin was het moeilijk… maar ik volharde in ‘oefening’… Het besef dat dit heel veel informatie verschaft over de ander maar vooral over mezelf… over wie ik ben… over mijn levenspad… Het heeft me erg gesteund om te blijven zoeken en oefenen… Ik oefende tot het kwartje viel… en ik doorhad hoe het in zijn werk gaat. Ik heb over dit onderwerp geen enkel boek gelezen… ik heb alleen maar toegepast… ervaren… Later ontdekte ik dat er een wetenschappelijke grond is voor spiegelogie. Onze hersenen beschikken namelijk over spiegelneuronen. Deze hersendeeltjes zorgen net voor dat spiegelen, het na-apen, zeg maar. Je kan dus zeggen dat spiegelen iets heel gewoon en natuurlijk is. Iedereen spiegelt en wordt gespiegeld en wordt erdoor beïnvloed. Kwestie is dat het veelal een proces is dat onbewust verloopt. Het gebeurt gewoon, zonder we er erg in hebben. Een voorbeeld van spiegelneuronen die geactiveerd worden, is geeuwen in groep. Als één iemand begint te geeuwen, dan gebeurt het heel vaak, dat binnen de kortste keren, een aantal andere mensen uit de groep ook plots spontaan gaan geeuwen. Dat zijn de spiegelneuronen die hun werk doen.


Waarom ‘spiegelogieën’ waardevol is en wat je ermee aan kan in je leven. Het is door in contact te treden: met de ander, met de materie, met de ervaringen… dat we als mens kunnen groeien. We hebben contact nodig om onze persoonlijke groeiprocessen door te maken. Wie contact vermijdt, gaat zijn groei uit de weg. Zou iemand die in volledig isolement leeft, vorm kunnen geven aan zijn volle potentieel? Ik geloof dat dit onmogelijk is. Door in het contact te treden kan je veel over jezelf ontdekken: je eigen talenten maar ook de gebieden waar je als mens kan groeien. Je kan ontdekken wat jouw krachten zijn, maar ook je valkuilen. Dat maakt van ‘spiegelogieën’ een zin- en waardevolle bezigheid. Als mensen je er voortdurend attent op maken dat je vriendelijk bent, dan kan je ervan op aan dat dit één van je kwaliteiten is. Wie licht ontvlambaar is, snel boos wordt, lange tenen heeft… zou als mens kunnen groeien in het ontwikkelen van kalmte, sereniteit, rust…. mededogen… Als er een orkaan van angst in je opwelt door wat je op het journaal ziet… dan zegt dit alles over hoezeer de weg van vertrouwen nog verkend en gegaan kan worden.

En die ander dan… hoe zit het daar dan mee… De ander kwetst ons… maakt ons boos… doet ons verdriet aan… drijft ons tot wanhoop… ‘De ander heeft mij diep gekwetst.’ Dat is wat ik hoor dat mensen zeggen. Wat een ander zegt, doet of niet doet, is diens verantwoordelijkheid. Hoe jij handelt… is de jouwe.. In het dagelijkse leven is hier vaak verwarring over. De eigen verantwoordelijkheden worden nogal eens gemixt met die van anderen. Ben jij verantwoordelijk voor mijn doen en laten? Ben ik verantwoordelijk voor wat jij doet en niet doet? Wanneer jij kwetsende dingen over mij zegt, dan zegt dit in een bepaald opzicht alles over jou en niks over mij. Het is pas wanneer ik me hiermee vereenzelvig… wanneer ik jouw zienswijze tot de mijne maak… dan wordt jouw realiteit de mijne. En daar kan ik mee in de knoei geraken. Het gedrag, de woorden… van de ander… ze zetten spontaan van alles in onze innerlijke wereld in beweging… Ze kunnen van alles in ons laten opkomen: boosheid, verdriet, wrevel, jaloezie enz. En dat is iets van onszelf. Het is onze verantwoordelijkheid hoe we omgaan met die ander én met dat wat die ander binnenin onszelf teweeg brengt.

Het leven nodigt ons uit tot een verantwoordelijke houding ten opzichte van dat wat er in die innerlijke wereld is. Net zoals het ons vraagt goed voor onze uiterlijke omstandigheden te zorgen. Alleen ligt die klemtoon bij velen eenzijdig op die ander, op die buitenwereld. En die innerlijke wereld? Die kennen velen niet zo goed, is voor hen ongekend en onvoldoende ontgonnen terrein, ondergeschikt aan de uiterlijke omstandigheden…

Hoe kan je spiegelogie gebruiken, toepassen? In het heetst van de strijd van een discussie is het haast onmogelijk om te spiegelogieën. Voorwaarde om het te kunnen gebruiken zijn een kalme geest en kalme emoties… een zekere mate van lichaamsbewustzijn. Het komt er immers op aan om te leren ‘lezen’ wat er binnenin in je is… en welk thema zichtbaar wordt. Een voorbeeld - stappenplan:


1. Ga met je aandachtsfocus weg van de ander en keer naar binnen in jezelf. Dit kan eenvoudigweg door de ogen te sluiten en een paar keren bewust in en uit te ademen. Ga vervolgens gewaarworden wat er in je is. Volledig gewaarworden betekent dat alle aspecten van je mens-zijn mogen meedoen om informatie te verschaffen: lichaam, denken, voelen, energie. Laat opborrelen wat er in je is, en tracht hier op één woord te plakken: boosheid, machteloosheid, angst… Lukt dit niet? Dan kan deze vraag misschien verheldering brengen: waar gaat het hier werkelijk over? Wat leeft er nu diep in mij? Wat borrelt er nu uit mijn diepste wezen in mij op? Wie mijn boeken in huis heeft, zou het ego-zielschema als hulpbron kunnen gebruiken.


2. Als dit te moeilijk voor je is, richt dan je aandacht op de ander en stel jezelf de vraag: Welk thema reikt de ander me aan? Welk thema brengt het verhaal van de ander? Tracht hierop één woord te plakken: ergernis, verdriet, jaloezie… Vraag jezelf nu af: hoe speelt dit thema in mijn leven? En wees hierin vooral heel eerlijk en oprecht ten opzichte van jezelf.


3. Eens het thema duidelijk, kan een volgende stap zijn dat je op zoek gaat naar hoe het thema zou kunnen ‘helen’, transformeren. Wat heeft dit gegeven nodig om te transformeren? Wat heeft mijn boosheid nodig om af te nemen? Wat heeft mijn verdriet nodig om te milderen? Wat heeft mijn angst nodig om minder ‘voorgrond’ te zijn in mijn leven?

En wie weet? En wie weet, zal je misschien sneller dan je voor mogelijk hield, ontdekken dat jij in jouw leven aan het oefenen bent in kwaliteiten die bijdragen aan een diepere staat van innerlijke rust en vrede… die helpen bij het ontwikkelen en ervaren van meer duurzame en diepere geluksgevoelens: mildheid, mededogen, menslievendheid, begrip, blijdschap, nederigheid, vertrouwen, verdraagzaamheid, acceptatie, zelfacceptatie, vreugde, vriendelijkheid, vergeving, dankbaarheid, eenheid, warmte, nu-gerichtheid, vredelievendheid, zelfliefde…

En wie weet ontdek jij wel, dat die ander… in feite… Met hetzelfde worstelt in het leven als jij… Precies dezelfde levenskwaliteiten aan het leren is als jij…


Hulp nodig hebt bij het lezen en ontcijferen van de spiegeltjes in jouw leven? Ik help je graag een eind op weg. Op zondagvoormiddag 9 september 2018 geef ik hierover een ervaringsgerichte workshop. Raadpleeg hiervoor mijn agenda.534 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page