top of page

Loop jij jezelf soms ook voor de voeten ?

Wat houdt jou tegen om voluit te kunnen leven? Om jezelf te kunnen zijn?


We zijn ons heel vaak erg goed bewust van hoe anderen ons voor de voeten lopen in het ervaren van flow, liefde en geluk. Misschien zijn het je buren, ouders, werkgever, partner, kinderen, broers of zussen, je financiën, je auto, de omstandigheden…  waar jij van vindt dat ze het ervaren van dieper en meer duurzaam geluk in de weg staan. Ik kan me levendig voorstellen hoe externe omstandigheden jouw innerlijke huishouding kunnen bepalen en overhoop kunnen gooien.

Als mijn moeder wat vriendelijker tegen me zou doen… als ik voor mijn baas iets meer  dan een nummer zou zijn… als de arts wat ruimer tijd voor me zou nemen… als mijn kinderen mijn inspanningen meer zouden waarderen… als mijn auto nu net niet aan een onderhoudsbeurt toe zou zijn… als mijn financiën wat royaler zouden zijn…  als mijn buurman eens zou willen ophouden met op zondag gras te maaien… de hond van de buren wat minder zou blaffen… ALS IK EENS GEZIEN ZOU WORDEN… dan… ja dan…

Wat dan? Dan zou ik mij beter voelen en gelukkiger kunnen zijn…

Herkenbaar?

De uiterlijke omstandigheden, de context waarin we leven, de anderen… ze maken ons het leven niet altijd aangenaam, gemakkelijk en leuk. Als zij het anders zouden doen, als zij niet zo voor onze voeten zouden lopen… dan zou het ons beter vergaan… Dat is wat we heel vaak geloven… en op de voorgrond komt te staat in ons bestaan.

Heb jij er al eens bij stil gestaan hoeveel energie en tijd het je kost die focus eenzijdig gericht te houden op de ander? En hoeveel moeite je moet doen om die ander telkens weer proberen te overtuigen van jouw gelijk? Door hem of haar op andere gedachten proberen te brengen? Te overtuigen? Of aan te zetten tot ander gedrag? En wat duwt er onbewust en stuurt dit gedrag aan? Zou de onderliggende drijfveer het verlangen kunnen zijn dat jij je uiteindelijk beter zal voelen? Gelukkiger? Innerlijk rustiger en vrediger?


Heb jij je al eens afgevraagd hoezeer jij jezelf in de weg staat? Hoe jij jezelf voor de voeten loopt? Hoe houd jij jouw verdriet levendig? Hoe blijf jij telkens opnieuw voeding geven aan je boosheid? Of aan je gevoelens van jaloezie? Of je gevoelens van niet gezien en niet begrepen worden? Hoeveel positieve gedachten produceer jij per dag? En hoeveel negatieve? Hoe zeer houd jij nog vast aan oude overtuigingen, die je in de levensfase waarin jij je nu bevindt, niet meer ten goede komen? Bijvoorbeeld dat de ander, de wereld slecht zijn… en wij daar niks aan kunnen doen… dat je slachteroffer bent… dat politici het anders, beter… zouden moeten doen…


Hoe zeer loop jij jezelf voor de voeten en sta jij jouw geluk in de weg? Is er iemand die in jouw plaats gedachten produceert? Is er iemand die in jouw plaats voelt of niet voelt? Jij beslist wat er in je hoofd aandacht krijgt en wat niet, toch? Jij bent het die proeft, ruikt, ziet, waarneemt, gewaarwordt, ervaart… Jij ervaart wat je ervaart… en jij bent de baas, en tegelijkertijd ook de regisseur, de acteur en de observator van jouw innerlijke wereld, jij alleen…

'De anderen’ waarom hebben ze zoveel macht over jou en lopen ze je voor de voeten? Waar en waarom loop jij jezelf zo voor de voeten?

Ik wens dat het allemaal vrediger, rustiger, serener zou zijn binnenin jou. Mijn grote wens is dat jij je voor langere tijd gelukkig voelt… en meer veerkracht zou hebben om dat wat het leven brengt het hoofd te kunnen bieden…


Wat houdt je tegen om aan de slag te gaan met de donkere plekjes in jouw levensrugzak? Waarom geef je ze gaandeweg niet wat meer straaltjes licht en bestaansrecht? Misschien meer dan je tot nu toe hebt gedaan. Ook al heb je misschien tot op heden bepaalde dingen in jezelf weggeduwd, onder de mat geveegd… waarom geef je vanaf nu het donkere binnenin niet een beetje licht en ruimte, zodat de dingen die jij meegemaakt hebt op hun plaats kunnen vallen… je minder of niet langer bezwaren… zodat kan transformeren daar waar jij jezelf voor de voeten loopt… Zou het niet kunnen dat jij dan meer jezelf kan zijn?  Vrijer wordt?  En meer voluit zou kunnen leven?

Begin 2018 zal mijn nieuwe boek ‘Jij kan zijn wie je bent: een kompas voor een gelukkigere versie van jezelf’ verschijnen. Hierin neem ik de lezer mee op verkenningstocht naar allerlei obstakels waar we onszelf voor de voeten kunnen lopen. Hindernissen die het vormgeven van wie we ervaren dat we diep van binnen zijn in de weg kunnen staan.

Graag wandel ik met je mee op je tocht naar binnen, op zoek naar jezelf! Dat is wat ik graag doe en wat met geluk brengt!


35 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page